IMG_4955

Poročna torta, je spektakel večera (zraven obreda seveda). Čakajo jo vsi svatje, prav tako vidva, mladoporočenca. V zadnjih letih se posveti dosti časa pravi izbiri sladic in izgledu torte, ki se mora skladat z rdečo nitjo poroke. V zadnjih letih so se trendi izgleda slaščic spremenili za 100%, zato je gromno energije  posvečene sestavljanju sladkega kotička. Na porokah so lahko na voljo različni kotički, ki popestrijo večer, svatje se lahko ustavijo v sladkem, slanem, celo kotičku s pivom.

Preden se odločita za pravi okus torte in katere slaščice si želita na vajini poroki, je obvezna tudi pokušina okusov in najbolje je to storiti takrat, ko svojo slaščičarko izbereta/spoznata. Glede na dano situacijo pri nas (korona je prekrižala ogromno načrtov), smo se s slaščičarko dogovorili, da tortice pobereva pri njej in jih pokusiva doma. Zapakirala je kar nekaj različnih okusov, zato je bila pred nama izjemno težka naloga.

Cene poročnih tort so zelo različne in lahko segajo v višave, česar sva se želela izognit. Kar ne pomeni, da nisva izbrala dobre in kvalitetne torte, le preiskala sva cel internet, da sva našla dobro razmerje med kvaliteto in ceno. Na ceno vpliva tudi sam izgled torte, ali si želita na njej ogromno okrasitve, ali želita enostavno klasiko, kam morajo torto dostaviti, itd.

Ko sva izbrala stil najine poroke in okuse, ki jih želiva v najini torti, sva svojo odločitev posredovala slaščičarki, s katero bomo dorekli še ostale podrobnosti. Izbira prave slaščičarke, je lahko prav stresna, saj jih je na sceni kar nekaj. Midva sva se odločila, da svoje slaščice popolnoma zaupava slaščičarki Yammy Tammy, ki je bazirana v Ljubljani. Kaj svetujem vama in kaj so pomembne malenkosti, na katere morata biti pozorna pri izbiri torte?

IMG_4950
IMG_4977

Kdaj se dogovoriti za torto? 

Časovno se lahko dogovorita, kadar želita, vendar pazita, da bo vajina najljubša slaščičarka/slaščičar še na voljo. Datumi za poročna slavja, so kar hitro zapolnjeni, zato je pametno (kot pri vsaki stvari za poroko) se dogovoriti vsaj malenkost prej, oz. najkasneje 2 meseca pred poroko.

Koliko kosov torte vzeti?

Količinsko je zelo odvisno, ali imata na poroko povabljene sladkosnede, ali ne. Prepogosto se dogaja, da poročna torta v veliki večini ostane nedotaknjena. Do časa, ko se torta postreže, se postreže že vsa ostala hrana, popije nekaj pijače, kar pomeni, da so trebuščki že kar zapolnjeni. Računajta, da bo torto jedlo nekje 70% udeležencev, nekaj jih slaščic ne mara, nekaj jih bo preveč sitih, nekaj jih bo pa morda že spalo. Pred naročilom, se pozanimajta za približno število svatov, nato se s slaščičarko posvetujta kaj misli ona.

Kako torto in slaščice dostaviti na lokacijo?

Verjetno bosta tosto in slaščice naročila pri slaščičarju/slaščičarki, ki je oddaljena vsaj nekaj km od lokacije vajine poroke. Preden si zamislita popoln izgled vajine torte, se prepričajta, da jo lahko slaščičar/slaščičarka dostavi v takem izgledu, kot si vidva želita.

Kako vem, da je torta takšna, kot si želim, za to ceno?

Preden se odločita za določeno slaščičarno, se pozanimajta pri znancih, prijateljih, na internetu in socialnih omrežjih kaj slaščičarna ponuja. Včasih lahko slike predstavljajo eno, v živo je izgled drugačen, okus pa popolnoma zanič. Zato se pred naročilom dogovorita za degustacijo (ki jo ponuja večina slaščičarjev). Naročita si nekaj kosov tort, ki bi jih želela imeti na poroki in izmed tistih izberita okus. Pri izbiri izgleda torte, za moje pojme še zmeraj velja pravilo “manj je več”. Končna cena je zelo odvisna tudi od tega, kaj sta izbrala za okrasitev – sveže cvetje, tehnike, ki stanejo več, itd. Bodita pozorna, da z izgledom ne “pihneta mimo” in se držita rdeče niti stila vajine poroke.

Okus torte

Okus je (vsaj za naju) izjemnega pomena. Pri tortah ne drži, da je lepa torta tudi izjemno dobra in sočna. Tudi okusi pri ljudeh se med seboj razlikujejo, zato poskrbita, da bo za vsakega nekaj. Ne pretiravajta samo s sladkimi okusi, ponudita tudi nekaj svežega in kombinirajta sladko in kislo.

Še zadnji nasvet

Če vaju skrbi cena in izgled torte, in se nikakor ne moreta odločiti, ali bi raje imela zelo okrašeno torto (kar pomeni, da bosta odštela kar nekaj denarja), ali bosta izgled raje pustila in se sprijaznila, da bo torta povprečna, se dogovorita, da slaščičar/slaščičarka naredi glavno torto, ki bo izgledala vrhunsko (bo manjša, a izjemno lepa), zraven pa imejta še torto za razrez. Torto, ki bo vrhunska tako po izgledu, kot v notranjosti, pripeljita ven za glavni razrez, fotografiranje, kasneje pa naj natakarji razrežejo torto iz ozadja (tisto, ki je izjemno dobra, vendar izgled ni tako popoln).

Pa vso srečo pri izbiri torte in ne bo vajin glavni strošek torta. Preverita še ponudbo pri Yammy Tammy, ki vama bo z veseljem pomagala, tako kot nama.

IMG_4972
IMG_4989
Z ljubeznijo, Maša