Kaj je lahko boljše od božičnih praznikov, ko brez bremz pojemo vse, kar je sladkega? Ne iščemo izgovorov, že to je dovolj, da je božič in za božič so sladkarije najboljši odgovor na vse.

Ker je moje počutje zadnje čase odvisno od količine sladkorja in, ker mi vzdušje pade tako hitro, kot mi pade “cuker”, sem se odločila, da svojo usodo počutja prenesem v svoje roke in se spravim v kuhinjo speči nekaj za dušo. Kaj speči v božičnih tednih je odvisno od tebe in tega koliko časa si pripravljena preživeti v kuhinji za trenutek užitka. Jaz najpogosteje izberem sladice, ki so narejene kar se da hitro in enostavno. V moji letošnji izbiri je nekaj takšnih, ki vzamejo kar nekaj posode in packanja, vendar se splača.

Za letošnje božične praznike sem se lotila 6 različnih slaščic. Spekla sem čokoladne piškote, razpokančke, rumove kroglice, rumove lunice, medenjake in čupavce.

S teboj bom več kot z veseljem delila vseh 6 receptov, ki so izjemno enostavni in prinašajo ogromno sreče v naše želodčke. Izbrala sem 6 sladic, ki vsebujejo božične začimbe, in ogromno čokolade, ki ostanejo nekaj časa in jih lahko ponudim tudi naprej.

  1. Medenjaki, ki jih pripraviš v eni uri in tridesetih minutah:

Za medenjake boš potrebovala:

  • 700g bele moke,
  • 200g mletih orehov,
  • 200g sladkorja,
  • 4 jajca,
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška,
  • 6 žlic kostanjevega medu,
  • 1 žlico mletih klinčkov in
  • 1 žlico mletega cimeta. 

Za posip/beli led boš potrebovala:

  • 2 sveža beljaka,
  • 400g sladkorja v prahu.

Pečico segrej na 180 stopinj. Jajca in sladkor premešaj v penasto zmes, dodaj mlete orehe, začimbe in med. V maso prični vmešavati moko, ki jo na koncu vmesi z roko. Testo, ki si ga zamesila daj v prozorno folijo in ga postavi v hladilnik za nekaj ur, lahko tudi čez noč. Ko testo vzameš iz hladilnika, oblikuj medenjake. Testo razvaljaj na 1cm debelo testo in s pomočjo modelčkov za kekse izreži željene oblike. Medenjake peči v pečici 10 minut. Okrasiš jih s pomočjo belega ledu, ki ga s pomočjo prozorne vrečke, ali pripomočkov za krašenje. Če želiš, da medenjaki ostanejo mehki, jih zapri v neprodušno posodo.

IMG_1423

IMG_1409
IMG_1381

 2. Razpokančki, ki jih pripraviš v štiridesetih minutah:

Za razpokančke boš potrebovala:

  • 230g jedilne čokolade,
  • 50g masla,
  • 2 jajci,
  • 50g sladkorja,
  • 2 vrečki vanili sladkorja,
  • 500g ostre moke,
  • 0,5 vrečke pecilnega praška. 

Za posip boš potrebovala:

  • 50g vanili sladkorja,
  • 100g sladkorja v prahu.

Pečico segreješ na 180 stopinj. Na vodni pari stopiš čokolado in maslo. Ko se masa ohladi do mlačnega, v skledi zmešaj jajca, čokolado z maslom in dodaj vanili ter kristalni sladkor. Masi primešaj moko s pecilnim praškom. S pomočjo vrečke, ali dozirke, v pekač, ki si ga obložila s peki papirjem, nanašaj manjše kroglice, ki naj imajo med seboj nekaj prostora, saj se med peko še razlezejo. Razpokančke peči 10-15 minut. Ko jih vzameš iz pečice jih potrosi s sladkorjem in postrezi.

IMG_1429
IMG_1408

3. Čupavci, ki jih pripravljaš eno uro in deset minut,

Za biskvit potrebuješ:

  • 6 jajci,
  • 250g moke,
  • 200g sladkorja,
  • 100ml mleka,
  • 100ml olja,
  • 1 pecilni prašek. 

Za preliv potrebuješ:

  • 100ml mleka,
  • 100g sladkorja,
  • 200g čokolade
  • 3 žlice ruma.

Pečico segrej na 170 stopinj. Jajca penasto umešaj s sladkorjem. Dodaj moko in pecilni prašek. Masi dodaj še mleko in olje, mešaj pa toliko časa, da dobiš gladko zmes. Pekač obloži s peki papirjem in testo peči približno 40 minut. Ko je testo pečeno, ga pusti, da se ohladi in razreži na manjše kocke. Pripravi preliv – stopi čokolado na vodni pari, dodaj rum, mleko in sladkor, ter premešaj. Biskvitne kocke namoči v čokoladnem prelivu, in pomoči v kokosu iz vseh strani. Ko s tem končaš, le še postrezi.

IMG_1434

IMG_1435
IMG_1380

IMG_1374 IMG_1423

Z ljubeznijo, Maša