Ne glede na to kje se nahajaš sedaj, sem prepričana, da se vsaj del tebe že pripravlja na veseli december. Naj bo tako tudi v tvoji kuhinji in želodčku. Glede na to, da bom zadnja dva meseca nosečnosti več ali manj preživela v Mariboru in glede na to, da sem večino objav in slik delala na podlagi svojih potovanj, sem se odločila, da se za nekaj mesecev posvetim nečemu, kar lahko delam doma in nečemu, kar rada počnem. Žal se tudi rediti nočem sama, prav iz tega razloga, sem se odločila, da s tabo podelim nekaj receptov, ki ti bodo posladkali december.

IMG_0741

Decembra v najini kuhinji diši pogosteje, kot čez celo leto, kar je, priznam, odraz moje lenobe čez leto. Svoje kuhinjske spretnosti sem Janu pokazala že preden sva se vselila v najin prvi skupen dom, ne vem ali je bil navdušen, ali je bilo navdušenje zaigrano, jaz sem mu nasedla. Iz tega razloga še vztrajam in pridno pečem skozi cel december. Najlepši del dneva – večer – izkoristiva na kavču, za gledanje filmov in sladkanje z domačimi dobrotami.

IMG_0754

Ker je december čas vroče čokolade, sem se odločila, da tokrat pripravim domače penice z rožno vodo. Recept sem zasledila v eni izmed kuharskih knjih Rachel Allen in se odločila, da poskusim in lahko potrdim, da je recept RES ENOSTAVEN.

 

Sestavine, ki jih potrebuješ za penice:

  • 455g sladkorja (v prahu ali kristalnega)
  • 1 žlico glukoze (jaz sem uporabila kar javorjev sirup)
  • 2 beljaka
  • 2 čajni žlički rožne vode
  • 9 lističev ali 9 čajnih žličk želatine
  • za barvo, lahko uporabiš jedilne barve, ali jih sploh ne dodaš, izbira je tvoja.

Sestavine, ki jih potrebuješ za posip:

  • 75g sladkorja v prahu,
  • 75g koruznega škroba (lahko uporabiš gladko moko, gustin, karkoli, kar imaš doma)

Z 200ml vode v kozici preliješ 455g sladkorja in dodaš glukozo. Mešanico pustiš, da se segreje na 127°C (to narediš s kuhinjskim termometrom). Med segrevanjem ne mešaš, s kozico le previdno zaokroži na vsake toliko, da se sirup enakomerno segreva. Med tem pripravi stepena beljaka, ki morata biti močno stepena. V 140ml vode namoči 9 lističev želatine. Ko sirup doseže 127°C vanj dodaj želatino skupaj s preostalo vodo in malenkost premešaj, da se sestavine med seboj premešajo. Med mešanjem beljakov, jim primešaš še segret sirup/mešanico in mešaš toliko časa, da se masa ne zgosti in ohladi do mlačnega. Na koncu primešaj še 2 žlici rožne vode in barvilo po želji. Mešaj toliko časa, da se sestavine ne premešajo do konca.

Pripravi si pekač z visokim robom in ga obloži s peki papirjem. Mešanico presipaj v pekač in ga postavi v hladilnik za minimalo 2 uri.

Ko je ta velika pena ohlajena, jo posipaj s presejano moko in sladkorjem v prahu. Peki papir prenesi na kuhinjsko površino in ga obrni, tako, da maso za penice spraviš ven. Z nožem penice razreži na poljubne velikosti in jih za konec povaljaj v mešanici moke/sladkorja v prahu.

IMG_0726
IMG_0727

IMG_0737

IMG_0745
IMG_0749

IMG_0757 IMG_0759 IMG_0768IMG_0777

IMG_0780
IMG_0782

 

Z ljubeznijo, Maša