img_0357-copyimg_0479-copy

Moje večno vprašanje – KAJ POČETI ZA VIKEND? Večino svojega časa (že 7 let) preživljava skupaj s fantom. Pogosto vikende preleživa doma, pijeva kavice na mariborskem Lentu in sprehajava psa po naravi. Sva par, ki vsak trenutek z veseljem preživlja en z drugim. Iz tega razloga, sva se v preteklem vikendu odločila, da obiščeva sosednji Trst (natančneje – fant se je odločil, da me preseneti z izletom v Trst). Oblega nas toliko lepih krajev, le redke si pa resnično ogledamo in med gmoto vseh mest, je tudi Trst tisti, ki sem ga videla prvič zato sem z največjim veseljem stopila s parkirišča in pričela loviti momente. Zmotno je razmišljanje, da za take izlete potrebuješ več kot en dan, midva sva v 12 urah videla ogromno – nekaj je seveda ostalo še za naslednjič. Med vsemi znamenitostmi, sva izbrala le peščico tistih nama najljubših.

Preden pokažem kraje, ki sva si jih ogledala, pa še nekaj uporabnih napotkov za izlet: Če se boš odpravila z avtom – gorivo je definitivno ceneje pri nas, zato se pripravi v naprej. V avto vzami flašo vode in nekaj za prigriznit, saj so na bencinskih postajah prigrizki dražji. V Trstu lahko parkiraš tik ob obali, kjer je (presenetljivo) parkirišče bistveno ceneje kot pri nas v Mariboru. Ko se odpravljaš v turistična mesta in se pojavi lahkota, ali ura za kosilo, poišči restavracije, ki se ne nahajajo na glavnih ulicah – restavracije, ki jih obiskujejo domačini so bistveno kvalitetnejše, cene pa opazno nižje.

img_0231-copy

1. Piazza Unità d’Italia je središčni trg mesta. “Veliki trg”, kot so ga imenovali včasih, se razteza po samem centru mesta, iz samega trga pa se razprostira pogled na Tržaški zaliv. Ob desni strani trga se nahaja tudi znamenita zgodovinska kavarna Caffe degli specchi, ki jo je nujno treba obiskati, če se odpravljaš v Trst. Antični stoli in mize te popeljejo v Italijansko zgodovino. Ko boš tam ne pozabi narediti selfie-ja!

img_0482-copy img_0310-copy img_0254-copy img_0312-copy

2. Molo Audace, 246 metrov dolg pomol se razteza globoko v Tržaški zaliv. Je odlična razgledna točka, s katere boš videla mesta, ki se nahajajo okoli tržaškega zaliva. Pomol ima dodaten čar zvečer, ko se bliža sončni zahod. Pogosto se občuti močan veter, ki ga imenujejo Bora – piha tudi do 100km/h in pravi izziv je preteči pomol iz enega konca na drugi, ko te ovira tak veter. Prvotno je bil pomol narejen iz ladje, ki je bila potopljena v vojni, kasneje pa so ga razširili v betonski pomol. Ko boš stala na tem najlepšem mestu Trsta, ne pozabi narediti kakšne fotke.

img_0485-copy img_0273-copy img_0255-copy img_0483-copy img_0318-copy

3. Chiesa San Spiridione (pravoslavna cerkevstoji na trgu, kjer se v celino razteza tudi “Canal grande”. Cerkev je bila zgrajena zaradi preseljevanja pravoslavcev iz Hercegnovi, Trebinj in Sarajeva. Zunanji videz cerkve je izjemno lep, s petimi modrimi kupolami in kremnimi stenami. Notranjosti si nisva ogledala, za te cerkve pa je značilno, da imajo bogato notranjo poslikavo.

img_0278-copy

4. Na trgu, kjer se nahaj Canal Grande, pa stoji tudi cerkev Svetega Antonia (Chiesa di Sant’Antonio Nuovo), zgrajena v času neoklasicizma – v cerkvi ne boš našla baročnih in razkošnih slik, ampak umirjene enake tone, ki ne izstopajo. Meni je bila všeč predvsem zunanjost zgradbe, kjer stoji šest ogromnih belih stebrov, ki predstavljajo šest trških svetnikov in spominja na rimsko zgradbo. Hkrati sva si ogledala tudi Canal Grande, ki so ga včasih uporabljali za pristanišče večjih ladij, sedaj je tam zasidranih več manjših čolnov. Ob straneh se nahaja več kavarn, kjer se lahko vsedeš na sončku in uživaš v kozarčku penine, ali sedaj tako priljubljenem Aperol Spritz-u (ki meni ni tako ljub). Na mostu kanala sva seveda naredila ogromno slik in hkrati opazovala okolico – še kar se ne morem načuditi, kako sproščeni in prijazni so Italijani.

img_0284-copy img_0294-copy img_0303-copy img_0295-copy img_0307-copy img_0285-copy

5. Za sam konec izleta, sva si pustila najslajše – Castello di Miramare (Miramare grad). Grad stoji 5km stran od samega centra, vendar če imaš odveč časa, se lahko proti cilju odpraviš kar peš. Do grada vodi promenada ob morju, po poti pa lahko kupiš tudi sladoled, da se posladkaš. Midva sva se od centra do gradu odpravila z avtom in parkirala pred vhodom. Velikanski zidan vhod na območje gradu te vrže v čas, ko je tukaj živel še Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški. Potka je obdana z drevesi, do samega gradu pa se od vhoda sprehodiš v treh minutah. Na sredini posesti je postavljen sam grad, okoli pa se razprostira lep park, kjer lahko daš možgane na “off”. Seveda sva si tam privoščila sladoled in se v parku prepustila sončku. Če želiš, si lahko grad ogledaš tudi od znotraj, midva sva se odločila, da to storiva naslednjič. Lepo vreme in topel sonček so kar klicali po sprehodu na prostem, zato sva za nekaj časa ostala kar na pomolu pred gradom. Iz grada imaš izjemen pogled na morje, ki je pravi balzam za možgane – to moraš preizkusiti sama!

img_0320-copy fullsizerender-copy img_0364-copy img_0345-copy img_0378-copy img_0348-copy img_0361-copy img_0353-copy img_0384-copy

Seveda brez manjšega nakupa Italije nisem mogla zapustiti, pa vendar. Italija, vonj po morju in lepo vreme – najin stil življenja.

img_0300-copyimg_0274-copy img_0314-copy

Screen Shot 2016-10-10 at 20.41.12

Z ljubeznijo, Maša